Składniki na ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 280 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 35 ml oleju
Masło z ziołami
- 100 g masła
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
- Składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego i wyrobić przez 2 min/ pulse.
- Masło wymieszać z posiekaną natką i pozostałymi składnikami 10 s/obroty 5.
Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, posmarować masłem, następnie z ciasta wycinać pasma i zwijać w harmonijkę, układać luźno w okrągłej foremce, wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piec w temp. 200 st. 45 min, do zarumienienia.
Wygląda mega smacznie <3!
OdpowiedzUsuń