Bardzo mi się podobają przepisy z Odchudzającej książki kucharskiej - oto kolejny z nich - puszyste naleśniki z farszem z kaszy i białego sera z podduszoną cebulką - wyśmienite!
Składniki(5 naleśników)
1 porcja 380 kcal
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 i 1/2 szklanki maki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka 1/5% tłuszczu
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 2 jaja
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 jajo
- 200 g sera twarogowego chudego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- 1 cebula
- oliwa do podduszenia cebuli
Wykonanie
Zrobiłam ciasto na naleśniki i usmażyłam je bez dodatkowego tłuszczu na patelni teflonowej. Kaszę ugotowałam w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłam w kostkę i poddusiłam z solą i pieprzem na oliwie. Po wystygnięciu kaszy i cebuli, zrobiłam farsz, dodając twaróg, jajo, jogurt i przyprawiłam do smaku. Farsz wyłożyłam na naleśniki i zawinęłam je w rulony. Przed podaniem można podsmażyć.
Opracowała Edyta
Opracowała Edyta
Podobny farsz wykorzystuję do pierogów, ale takiego połączenia z naleśnikami jeszcze nie próbowałam. Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńale fajnie! jadłam już pierogi z takim farszem, ale naleśniki to znacznie szybsza wersja, gdy męczy głód ;)
OdpowiedzUsuńTwaróg i kasza. Pomysł oryginalny, ale kuchnia to przecież czysta improwizacja. Przetestuję!
OdpowiedzUsuńTeż tak czasem robię, pysznie u Was!
OdpowiedzUsuńo takim farszu nigdy wcześniej nie słyszałam, ciekawa opcja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten farsz w pierogach, ale w nalesnikach jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się! ;)
OdpowiedzUsuń