W całym domu pachniało czekoladą..Piekłam już drugi raz to ciasto z przepisu z książki Gotuj i chudnij2. Polecam ten przepis dla osób które są na diecie i kochają czekoladowe smaki tak jak ja :)
Składniki
1 kawałek 91 kcal
- 50 ml oleju rzepakowego
- 70 g cukru brązowgo(zmielić w młynku na puder)
- 50 g gorzkiego kakao
- 80 g mąki pełnoziarnistej
- 2 jaja
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Wlałam do miski olej i wsypałam cukier, wymieszałam razem. W osobnej misce ubiłam jaja na puszysta pianę i dodałam do cukru i oleju razem z aromatem. Następnie dodałam kakao, proszek do pieczenia i mąkę. wszystko wymieszałam razem na gładką masę. Przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej foremki( najlepsza będzie foremka kwadratowa 20cmx20cm). Ciasto piekłam ok. 20 minut w temperaturze 150 st. Charakterystyczne dla amerykańskiego brownies jest to, ze w środku jest wilgotne a na zewnątrz ma chrupiącą skórkę.
Opracowała Edyta
cudo :) mówisz że można go jeść bezkarnie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno lżejsze niż w tradycyjnym przepisie :)
UsuńWspaniały przepis! Ciasto praktycznie dietetyczne. To brzmi prawie jak "ciasto odchudzające"! Kupuję to w ciemno.
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla zwykłego brownie :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJa na diecie nie jestem, ale na kawałek takiego ciacha to bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z samego rano i wyszło bardzo dobre, świetny przepis. Następnym razem muszę tylko zmniejszyć ilość cukru, bo pomimo tego, że teraz dałam 120g to i tak jak dla mnie wyszło trochę za słodkie. Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuńależ nie ma za co :)
UsuńWczoraj mi upiekła moja córcia w ramach przeprosin, jednak tamto było zdecydowanie bardziej kaloryczne:-)
OdpowiedzUsuńMożna ubijać całe jaja?
OdpowiedzUsuńMyślałam, że tylko białka tworzą pianę...
Można, wychodzi taka płynna pianka.
Usuń