Szczerze mówiąc, w mojej kuchni szpinak gościł pierwszy raz. Zrobiłam smaczny makaron z dodatkiem pieczarek i czosnku. Danie niepozorne, a okazało się że bardzo mi smakuje. Dla mnie jest to kolejny przepis, który smakuje mi bez dodatku mięsa.
Składniki
- 200 g mrożonego szpinaku
- 200 g makaronu typu spaghetti
- 100 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 50 g sera żółtego(ja dałam ementaler)
Wykonanie
Szpinak wrzuciłam na patelnie i dusiłam do rozmrożenia z odrobiną oliwy. Następnie dodałam czosnek wyciśnięty przez praskę i przyprawy. Makaron ugotowałam osobno w osolonej wodzie. Do szpinaku dodałam śmietanę i pieczarki, dusiłam do miękkości pieczarek i redukcji płynu. Na koniec szpinak z pieczarkami przyprawiłam do smaku i dodałam ugotowany makaron, wszystko razem wymieszałam i podałam ze startym serem.
Opracowała Edyta
uwielbiam! jak dla mnie to połączenie jest idealne!:)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku :*
Mniam, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku :*
ale fajne połączenie smaków:) wygląda pysznie:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co ze szpinakiem. W połączeniu z pieczarkami pewnie jest pyszne ;)
OdpowiedzUsuń