wtorek, 30 czerwca 2020

Ciasteczka z migdałami


Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 60 g migdałów sparzonych i obranych ze skórki
  • cukier do obtaczania ciastek

Wykonanie

Składniki umieścić w misie miksera i wszystko razem wymieszać na gładką masę. Uformować rulon i zawinąć w folię spożywczą, wstawić na 20 min. do zamrażalnika. Przygotować migdały, ciasto wyjąć i kroić na plasterki o grubości 0,5 cm. Ciastka obtaczać w cukrze następnie wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i na każde ciastko wciskać migdał. Piec 15 min. w temp. 180 st.

11 komentarzy:

  1. Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają! Idealne do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasteczka! Nie widziałam takich jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciastka :) jeszcze z migdałami nie robiłam ale chyba czas potestowac rożne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Migdały uwielbiam i polubiłabym te ciasteczka z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...