Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- łyżka śmietany 12%
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 60 g migdałów sparzonych i obranych ze skórki
- cukier do obtaczania ciastek
Wykonanie
Składniki umieścić w misie miksera i wszystko razem wymieszać na gładką masę. Uformować rulon i zawinąć w folię spożywczą, wstawić na 20 min. do zamrażalnika. Przygotować migdały, ciasto wyjąć i kroić na plasterki o grubości 0,5 cm. Ciastka obtaczać w cukrze następnie wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i na każde ciastko wciskać migdał. Piec 15 min. w temp. 180 st.
Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie :)
UsuńSuper wyglądają! Idealne do porannej kawki :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńWyglądają wybornie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis :)
UsuńFajne ciasteczka! Nie widziałam takich jeszcze :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne, polecam przepis :)
UsuńUwielbiam takie ciastka :) jeszcze z migdałami nie robiłam ale chyba czas potestowac rożne smaki.
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam :)
UsuńMigdały uwielbiam i polubiłabym te ciasteczka z pewnością :)
OdpowiedzUsuń