- 300 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru amaretto
- 4 kostki potartej mlecznej czekolady
- owoce i liście mięty do dekoracji
Wykonanie
Śmietankę ubić z cukrem, cukier dodawać stopniowo, następnie dodać serek. Wymieszać na małych obrotach miksera. Biszkopty namoczyć w kawie(lekko zanurzając), ułożyć w prostokątnym naczyniu, na biszkopty wyłożyć połowę serka z bitą śmietaną i przykryć pozostałą częścią masy. Deser wstawić do lodówki na 3 h. Przed podaniem ciasto posypać startą czekoladą i na każdej porcji ułożyć dowolne owoce i liście mięty.
Mniam, z chęcią spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i robi się błyskawicznie :)
Usuń