Listopad kończę przepisem na zupę dyniową. To moja ulubiona, zaraz po pomidorowej:)Z dodatkiem podduszonej cebulki i czosnku smakuje wybornie. Przepis z Odchudzającej książki kucharskiej.
Składniki
1 porcja 185 kcal
1 porcja 185 kcal
- 1i 1/2 l bulionu drobiowego
- 400 g dyni
- 200 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 selery naciowe
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
- kilka pestek z dyni
- sól i pieprz
Wykonanie
Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę i poddusiłam na oliwie w garnku w którym miałam zamiar ugotować zupę. Następnie do cebuli i czosnku wrzuciłam pokrojone w kostkę warzywa. Dusiłam razem ok. 10 minut. Całość zalałam bulionem, doprawiłam do smaku i gotowałam do miękkości warzyw. Po ugotowaniu całość zmiksowałam, na talerzu dodałam śmietanę i pestki z dyni.
Opracowała Edyta
Uwielbiam dyniową, najbardziej na tajsko-indyjsko :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj moja Córka miała"smaka" na taka zupę i dziś będziemy jeszcze taką degustować,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam obydwie Panie:)
Dziękujemy za pozdrowienia i również przesyłamy:)
UsuńMa piękny kolor, jadłam kilka razy krem z dyni i bardzo mi smakował :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę zacząć do swojej zupy z dyni dodawać czosnku, bo zatrzymałam się na chili, a z czosnkiem może być fajnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni! Pychota :)
OdpowiedzUsuńMusze zrobić, ale żnie w tym roku, sezon na dynię się kończy. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń