Znalazłam super przepis na ciasto do pierogów. W lodówce miałam trochę pieczarek i ugotowane brokuły - zrobiłam farsz dodając podsmażoną cebulkę. Pierogi wyszły wyśmienite.
Składniki
Na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 jajo
- 1/3 szklanki cieplej wody
- szczypta soli
Farsz
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 brokułu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli
Wykonanie
Wyrobiłam ciasto na pierogi z podanych składników. Rozwałkowałam ciasto i wycięłam kółka za pomocą szklanki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie z przyprawami. Pieczarki pokroiłam w plasterki i dodałam do cebuli, dusiłam razem pod przykryciem. Ugotowane wcześniej brokuły wrzuciłam do rozdrabniacza, dodałam wystudzone pieczarki z cebulą i zmiksowałam razem, doprawiłam ostatecznie do smaku. Wycięte kółka z ciasta odwracałam i na tę stronę która leżała na stole nakładałam farsz lepiąc pierogi. gotowe pierogi gotowałam w osolonej wodzie około 6 minut. Podawałam z duszoną cebulką.
Opracowała Edyta
Podoba mi sie ten farsz ;D
OdpowiedzUsuńFarsz zapowiada że pierogi smakowały świetnie!:)
OdpowiedzUsuń