Racuszki wyrosły bardzo puszyste na patelni. Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej, zjadłam jeden i się zasyciłam. Podoba mi się to, że wyczuwalny jest kokosowy smak. Przepis z Gotuj i chudnij2.
Składniki
1 porcja z syropem klonowym 193 kcal
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 95 ml mleka 1/5%
- 95 ml mleczka kokosowego
- 1/4 łyżeczki cukru pudru
- 1 jajo
- szczypta soli
- 1 średni banan
- syrop klonowy do polania
- Oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie
Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, w osobnym naczyniu zmieszałam ze sobą mleko, mleczko kokosowe i jajo i całość wlałam do mąki. Wszystko razem wymieszałam. Ciasto było dość gęste. Banana pokroiłam na plasterki. Na patelnię wlałam odrobinę oliwy i nakładałam ciasto łyżką, wciskając po kilka plasterków banana z jednej strony. Smażyłam z dwóch stron. Po usmażeniu polałam racuchy syropem klonowym.
Opracowała Edyta
Oj jak ja lubię placki, placuszki :) A te z bananami to prawie ideał :)
OdpowiedzUsuńbajeczne <3
OdpowiedzUsuńlubieessc.blogspot.com
Kokos i banan w plackach, racuchach? Jestem oczarowana! :)
OdpowiedzUsuńświetne racuchy :) zjadłabym!
OdpowiedzUsuńKtoż nie miałby ochoty na takie pyszne śniadanko? Chętnie porwałabym takiego placuszka do pracy :) Apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuje za wpis w akcji placuszkowej