Ostatnio mam smaka na rozgrzewające zupy. Bardzo lubię soczewicę. Staram się jeść zdrowo, a taka zupa jest bardzo sycąca i pożywna. Inspiracja z Vitalii.
Składniki
- 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki korzeń
- 1 ząbek czosnku
- zioła - oregano, majeranek
- 3 pomidory(mogą być z puszki)
- sól i pieprz
- 2 plastry szynki(opcjonalnie)
Wykonanie
Marchewkę i pietruszkę obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do garnka z bulionem. Gotowałam około 30 minut. Następnie dodałam namoczoną wcześniej soczewicę. Po około 50 minutach dodałam pomidory i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiłam do smaku przyprawami i ziołami. Zupę gotowałam jeszcze około 20 minut. Po wystygnięciu, zmiksowałam całość. Zupę można podawać z plasterkami szynki.
Opracowała Edyta
Opracowała Edyta
Uwielbiam i soczewicę i zupkę z niej. i moje Młode wyjątkowo ją lubi!
OdpowiedzUsuńpyszna :) zdrowa i sycąca! tak jak lubię!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zupy!
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka, idealna na chłodne, jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńLubię takie rozgrzewające zupki:)
OdpowiedzUsuń