Składniki
- 350 g fasoli typu Jaś
- 200 g boczku
- 250 g kiełbasy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól i pieprz
Wykonanie
Fasolę namoczyć przez noc w wodzie. Do garnka przełożyć fasolę, zalać świeżą wodą, wsypać przyprawy i gotować ok. 1 i 1/2 godziny. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać do gotującej fasoli, podsmażyć drobno pokrojone cebulę i czosnek, dodać do fasoli, na koniec wlać passatę i przecier, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok. 20 minut.
Bardzo lubię ale bez mięsa ;)
OdpowiedzUsuń