środa, 24 lutego 2021

Fasolka po bretońsku


 Składniki

  • 350 g fasoli typu Jaś
  • 200 g boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml passaty pomidorowej 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  •  ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz

Wykonanie

Fasolę namoczyć przez noc w wodzie. Do garnka przełożyć fasolę, zalać świeżą wodą, wsypać przyprawy i  gotować ok. 1 i 1/2 godziny. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać do gotującej fasoli, podsmażyć drobno pokrojone cebulę i czosnek, dodać do fasoli, na koniec wlać passatę i przecier, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok. 20 minut.


 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...