niedziela, 26 lipca 2020

Czekoladowe ciasto z cukinią


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki erytrolu
  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie

Żółtka oddzielić od białek, ubić z erytrolem, następnie na wolnych obrotach miksera ciasto wymieszać z olejem. Po jednej łyżce dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, na końcu dodać kakao i cukinię, całość wymieszać. Pianę z białek ubić i dodać do ciasta, wymieszać całość drewnianą łyżką. Wlać do okrąglej foremki o średniacy 20 cm. Piec 50 min. w temp. 180 st. lub do suchego patyczka. Po wystygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem ze zmielonego erytrolu.


5 komentarzy:

  1. Mam pytanie o wielkość cukinii do tego przepisu, to bardzo ważne, może lepiej podać ilość startej, np. na szklanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo smacznie, tez muszę w tym sezonie upiec.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...