Składniki
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki erytrolu
- 1 cukinia
- 2 jajka
- 1/2 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki kakao
Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek, ubić z erytrolem, następnie na wolnych obrotach miksera ciasto wymieszać z olejem. Po jednej łyżce dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, na końcu dodać kakao i cukinię, całość wymieszać. Pianę z białek ubić i dodać do ciasta, wymieszać całość drewnianą łyżką. Wlać do okrąglej foremki o średniacy 20 cm. Piec 50 min. w temp. 180 st. lub do suchego patyczka. Po wystygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem ze zmielonego erytrolu.
Mam pytanie o wielkość cukinii do tego przepisu, to bardzo ważne, może lepiej podać ilość startej, np. na szklanki.
OdpowiedzUsuńJeśli na szklanki to będzie 1 i 1/2.
UsuńYum.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smacznie, tez muszę w tym sezonie upiec.
OdpowiedzUsuńpolecam, cukinia jest niewyczuwalna.
Usuń