Składniki
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- 1/4 kostki smalcu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 jajka
- 1 cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na gładką masę. Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z nakładką do ciastek. Do podajnika maszynki wkładać niewielkie porcje ciasta, ciasteczka "zakańczać " na długość ok. 10 cm, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp ok 2 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. 25 min, do zarumienienia ciasteczek.
Dawno nie jadłem takich ciastek...
OdpowiedzUsuńJa też chyba ze 100 lat temu :)
UsuńŻałuję, że nie mam takiej maszynki :(
OdpowiedzUsuńa ja mam tyle lat i dopiero teraz sama zrobiłam :)
UsuńPamiętam jak Moja mama robiła takie w domu :)) i też posiadała taką maszynkę.
OdpowiedzUsuńja mam od lat i dopiero mi się przypomniało :)
Usuń