Składniki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
Farsz
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 1 szklanka napoju roślinnego
- 3 jajka
- 250 g szpinaku mrożonego
- 1 łyżka oliwy
- 300 g fety
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wykonanie
Ciasto
- Do naczynia miksującego dodać masło, posiekać 15s/obroty 5.
- Dodać mąki i sól, wyrabiać 30 s/obroty 8.
- Dodać starty ser, wymieszać 30 s/obroty 3.
- Dodać żółtko i wodę, wyrabiać minutę/ obroty 3.
- Następnie wyjąć ciasto z naczynia, zawinąć w folię i włożyć na 15 min. do lodówki.
- Następnie ciasto rozwałkować, i wyłożyć nim brzegi i dno okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec 30 min. w temp. 175 st.
Przygotowanie farszu
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, zmiksować 30s/ obroty 8.
- Dodać oliwę i smażyć 2 min/ obroty 2/100 st.
- Dodać szpinak, sól, pieprz, fetę, napój roślinny i jajka. Zmiksować przez 30 s/obroty 5.
- Płynny farsz wlać do podpieczonego ciasta, na wierzch wyłożyć pokrojone pomidorki.
- Piec przez 45min. w temp. 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)