sobota, 6 lutego 2021

Tarta z fetą i szpinakiem z perfect mixa


 Składniki

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody

Farsz

  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 1 szklanka napoju roślinnego
  • 3 jajka
  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g fety
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Wykonanie

Ciasto

  • Do naczynia miksującego dodać masło, posiekać 15s/obroty 5.
  • Dodać mąki i sól, wyrabiać 30 s/obroty 8.
  • Dodać starty ser, wymieszać 30 s/obroty 3.
  • Dodać żółtko i wodę, wyrabiać minutę/ obroty 3.
  • Następnie wyjąć ciasto z naczynia, zawinąć w folię i włożyć na 15 min. do lodówki.
  • Następnie ciasto rozwałkować, i wyłożyć nim brzegi i dno okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec 30 min. w temp. 175 st.

Przygotowanie farszu

  • Do naczynia miksującego włożyć cebulę, zmiksować 30s/ obroty 8.
  • Dodać oliwę i smażyć 2 min/ obroty 2/100 st.
  • Dodać szpinak, sól, pieprz, fetę, napój roślinny i jajka. Zmiksować przez 30 s/obroty 5.
  • Płynny farsz wlać do podpieczonego ciasta, na wierzch wyłożyć pokrojone pomidorki.
  • Piec przez 45min. w temp. 180 st.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...