Składniki
- 1 jabłko(ok. 60 g)
- 2 ciastka pełnoziarniste(np. belvita)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 białko
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i dusić do miękkości w odrobinie wody. Wystudzone jabłka zblendować na mus. Do musu dodać cukier puder, cynamon i żelatynę, wymieszać i przestudzić. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z musem i przełożyć do mini słoiczków lub szklanek, włożyć do lodówki. Na zastygły mus wyłożyć jogurt, pokruszone herbatniki. Deser podawać zaraz po przyrządzeniu.
pyszny deser na lato i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny:)
Usuń