wtorek, 24 marca 2020

Rogaliki kruche z dżemem truskawkowym



Składniki

250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
4 łyżki cukru
100 g miękkiego masła
200 g dżemu truskawkowego
 cukier puder do posypania
 
Wykonanie

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać posiekane masło, cukier i śmietanę, dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Odrysować koło o średnicy ok. 20 cm, podzielić na 8 części i wyciąć trójkąty u podstawy których, nakładać pół łyżeczki dżemu. Zwijać w rulonik zaczynając od szerszej strony, zagiąć rogi do środka. Rogaliki układać na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. do zarumienienia w temp. 180 st. Po wyjęciu z piekarnika, rogaliki oprószyć cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...