Składniki
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 l ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki dowolnych ziaren
Wykonanie
Mąki i sól wymieszać razem, z drożdży wody, oliwy i cukru przygotować zaczyn. Do mąk wlać gotowy zaczyn, wsypać ziarna i wszystko razem wymieszać. Przygotować keksówkę o wymiarach ok. 35x14 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, wierzch posypać ziarnami. Chleb włożyć do zimnego piekarnika i piec 1 h i 15 min. w temp. 180 st. Po upieczeniu wyjąć z foremki i studzić na kratce.
Domowy chlebek - najlepszy :) Zwłaszcza teraz, kiedy ciężko o drożdże i pieczywo ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) a przepis banalny :)
UsuńOd kilku lat nie kupuję pieczywa. Sama piekę. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wart wypróbowania, serdecznie polecam :)
Usuń