Lekka wersja meksykańskiej przekąski. Można zrobić kilka sztuk do lunchboxa. Wypełnienie tortilli po dodaniu majonezu lub jogurtu stanie się pyszną sałatką. Inspiracja
Składniki na tortillę (4 sztuki)
1/2 szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
1/2 szklanki wody
1/2 napoju roślinnego
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki do wypełnienie tortilli
1/2 puszki białej fasoli konserwowej
1/4 puszki kukurydzy konserwowej
40 g żółtego sera
1/4 cebuli
1 średni pomidor malinowy
1/4 ogórka zielonego
4 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Mąki wsypać do miski, dodać napój roślinny i wodę, wbić jajko, dodać sól i olej, wszystko razem wymieszać. Tortillę smażyć na suchej patelni do zarumienienia.
Fasolę i kukurydzę wsypać do miski, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do pozostałych składników, ogórka i pomidora pokroić dodać, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki i wsypać do miski, całość przyprawić solą i pieprzem. Tortillę posmarować jogurtem, wyłożyć nadzienie i zawinąć w kopertę.
Coś dla mnie:) Kocham warzywa w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńTo na prawdę robi się w 5 minut:)
UsuńPycha, uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńpyszne i sycące :)
UsuńWow, i jeszcze tortilla domowej roboty :) Brawo! Wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuń