Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki suchego maku
Wykonanie
Do miski wrzucić masło, żółtka i cukier puder, utrzeć mikserem. następnie dodać przesianą mąkę i cukier wanilinowy, wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 2 h do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkowywać kawałki na grubość 5mm, wycinać dowolne kształty, przed ułożeniem na blaszce, obtoczyć w cukrze i maku. Piec 20 min. w temp. 180 st.
Dawno nie jadłem ciastek z makiem <3!
OdpowiedzUsuńSą bardzo maślane :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka,idealne do kawy 💗
OdpowiedzUsuńpolecam, na prawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuń