- 50 g mąki owsianej
- 30 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 1 szklanka napoju ryżowego + łyżka cukru trzcinowego
- olej do smażenia
- 1 jajko
- 2 średnie jabłka
- cukier kokosowy do posypania
Przygotowanie
Mąki wymieszać razem w dużej misce, napój ryżowy podgrzać i do ciepłego wsypać drożdże z łyżką cukru, wymieszać i wlać do miski z mąkami, dodać jajko i cukier, całość wymieszać drewnianą łyżką, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie do ciasta dodać starte na tarce jabłka, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni, smażyć racuszki na małym ogniu z obu stron. Gotowe posypać cukrem koksowym.
Ze śmietaną i cukrem smakują najlepiej ;-)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować :)
UsuńPysznie wyglądają, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis :)
OdpowiedzUsuń