sobota, 16 maja 2020

Frytki z batatów



Składniki
  • 4 średnie bataty
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie

Bataty obrać ze skóry, pokroić w słupki, wrzucić do miski, zalać zimną wodą, odstawić na 30 minut. Następnie wylać wodę, frytki osuszyć na ręczniku papierowym, wsypać ponownie do miski razem z przyprawami i tartą bułką i dodać oliwę, całość wymieszać. Frytki układać w odstępach  na płaskiej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 min. w temp. 200 st. Gotowe frytki podawać z sosem majonezowym i z dodatkiem ketchupu.



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...