Składniki
- 180 g czekolady gorzkiej min. 60 % kakao
- 180 g masła
- 180 g cukru
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 8 jajek
- 2 szklanki marmolady morelowej(porzeczkowej)
polewa
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 100 g cukru
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- płatki migdałów do posypania
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem. Do masła dodać ciepłą, płynną czekoladę i cały czas mieszając dodawać stopniowo żółtka. Ubić pianę z białek i połowę dodać do masy, na to przesiać mąkę, na mąkę wyłożyć drugą część piany z białek i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st, piec 45 min. Po upieczeniu, ciepłe ciasto wyciągnąć z tortownicy i posmarować wierzch i boki ciasta konfiturą(można również tort podzielić na dwa blaty i przełożyć ciasto konfiturą), odstawić do wystudzenia. Następnego dnia tort oblać roztopioną czekoladą: Pokruszoną czekoladę, cukier i śmietankę rozpuścić i zagotować. Na koniec tort posypać płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)