Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na 2 godziny przed wykonaniem ciasta. Inspiracja
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki pszennej
2 budynie waniliowe bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g płynnego masła
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
600 g świeżych śliwek bez pestek
1 szklanka mleka
Składniki na bezę
6 białek
1 szklanka cukru pudru
1 budyń śmietankowy bez cukru
Wykonanie
Do miski wsypać przesianą mąkę oraz budynie oraz proszek do pieczenia i wymieszać wszystko razem. W osobnej misce płynne masło połączyć z cukrem, dodać jajka i jogurt oraz mleko, wymieszać. Połączyć mokre składki z suchymi. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 20x 35 cm, ułożyć na niej połówki śliwek. Wstawić do piekarnika i piec 170 st. 40 min. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, po około 5 minutach zacząć dodawać cukier po łyżce a następnie budyń. Całość miksować około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć pianę z białek na śliwki i włożyć ciasto ponownie do piekarnika, zmniejszając temp. do 150 st. włączyć termoobieg i piec do zarumienienia bezy, około 20 minut.
Świetne ciasto, beza wygląda na chrupiącą <3
OdpowiedzUsuń