Słodkości kuszą mnie z każdej strony i ciężko jest się oprzeć :)Zrobiłam moją wersję ciasta toffi, w okrągłej foremce. Pozamieniałam kolejność przełożenia mas. Torcik ma odrobinę mniej kalorii ponieważ, słodką śmietankę zastąpiłam gęstym, jogurtem greckim..
Składniki(okrągła foremka o średnicy 35 cm)
Masa budyniowa Inspiracja
- 40 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 70 g cukru
- 4 żółtka
- 1/2 l mleka 1.5 %
- 170 g masła
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa Toffi
- 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego
Masa jogurtowa
- 400 ml gęstego jogurtu greckiego(lub śmietana słodka 30%)
- 4 łyżki cukru pudru
Do tego
- 300 g krakersów solonych
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao do udekorowania
Wykonanie
Mleko skondensowane gotowałam 2 godziny w wodzie, dzień wcześniej. Masa budyniowa: do miksera wrzuciłam żółtka, cukier i aromat. Następnie dodałam obie mąki, lekko podgrzane mleko. Po dokładnym wymieszaniu, masę przełożyłam do garnka i ugotowałam na małym ogniu, odstawiłam do wystygnięcia. Do zimnej masy dodałam masło i zmiksowałam na gładką masę. Masa jogurtowa: Jogurt zmiksowałam razem z cukrem pudrem. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia, ułożyłam krakersy, zakrywając dokładnie całe dno(połamałam na drobniejsze kawałki). Na krakersy wyłożyłam masę budyniową, następnie kolejna warstwa krakersów, na krakersy masa toffi, na toffi ponownie krakersy i masa jogurtowa, na masę jogurtową ułożyłam ostatnią warstwę krakersów a na nie masę budyniową którą posypałam kakao. Torcik smakuje najlepiej następnego dnia.
Opracowała Edyta
O to prawda, zewsząd "atakują" nas słodkości. Kolorowe, zachęcające wyglądem, a czasem wręcz zapachem ze świetnych fotografii, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje za fajny wpis w akcji ciasta bez pieczenia. Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za ciekawą akcję :)
UsuńCiocia moja na święta zawsze robi. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńchoćby tak jedna porcje dostać
OdpowiedzUsuń