Składniki(na 4 porcje)
1 porcja 220 kcal
- 1/2 kg kapusty białej
- 20 g grzybów suszonych
- 1 papryka czerwona
- 3 sztuki selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 pomidorów suszonych z oliwy
- 2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia
- 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- Szczypta kolendry
- Szczypta chili
- Szczypta rozmarynu
- Pieprz i sól do smaku
- 2 liście laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
Wykonanie
Cebule pokroiłam w półksiężyce, czosnek przecisnęłam przez praskę i podsmażyłam na oliwie razem z cebulą. Grzyby namoczyłam wczesnej 20 minut w wodzie, pokroiłam w drobne kawałki i dorzuciłam do cebuli. Kapustę poszatkowałam, wrzuciłam do garnka i zalałam wrzątkiem na 15 minut. Odcedziłam kapustę, zalałam ją w 1/3 wodą, dodałam pokrojone pomidory i dusiłam 30 minut. Do kapusty dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i seler. Warzywa dusiłam 20 minut. Następnie dodałam podsmażoną cebulę i czosnek z grzybami do kapusty, przyprawiłam ziołami i przyprawami do smaku. Całość gotowałam do miękkości warzyw.
Opracowała Edyta
Bardzo przypadł mi do gustu. Smaczne składniki.
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować, pyszności :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis:) Nie pomyślałabym, żeby dodać do bigosu suszone pomidory czy paprykę. Wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, chociaż ja zwykle robię z kiszonej kapusty. Wypróbuję Twój przepis!
OdpowiedzUsuń