Wczoraj na obiad zrobiłam pieczone pałki z kurczaka. Mięso wyszło bardzo aromatyczne i soczyste dzięki jogurtowi. Bardzo polecam ten przepis który zaczerpnęłam z Vitalii.
Składniki
- 3 pałki lub udka z kurczaka
- 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 cebuli
- Sól i pieprz
- Szczypta zmielonej kolendry
- Szczypta zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
Wykonanie
Mięso umyłam i zalałam w misce sokiem z cytryny, natarłam solą i pieprzem, wstawiłam do lodówki na 15 minut. Następnie w miseczce połączyłam jogurt naturalny z ziołami, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso obtoczyłam w mące, następnie w jogurcie z ziołami a na koniec w bułce tartej. Kurczaka ułożyłam na płaskiej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 40 minut w temp. 160 st.
Opracowała Edyta
Bardzo interesujący przepis, chętnie zrobię na obiad coś smacznego,a zarazem w zdrowszej wersji :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł zawsze mam problem co tu nowego wykminic z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńu mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html
Bardzo fajny pomysł. Powiem Ci, że do tej pory panierowałam tylko te, które smażyłam, a nie zapiekałam. Koniecznie przetestuję!
OdpowiedzUsuń