Robiłam na obiad roladki drobiowe z tartymi pieczarkami i żółtym serem. Zostały mi składniki i postanowiłam że zrobię ciasto naleśnikowe i dodam do niego pieczarki i ser. Wyszły wyśmienite placuszki, zrobiłam kolejnego dnia na obiad, do tego sos czosnkowy. Spróbowałam kawałek żeby ocenić smak. Mężowi bardzo smakowały.
Składniki
- 200 g pieczarek
- 50 g żółtego sera typu gouda
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mleka 1,5%
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajo
- dowolne przyprawy
Składniki na sos czosnkowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Wykonanie
Z podanych składników zrobiłam naleśniki, do ciasta dodałam starte na tarce pieczarki, starty ser i podsmażoną wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiłam, na dużą patelnię wylewałam ciasto i smażyłam placuszki na małym ogniu z dwóch stron, tak żeby upiekły się w środku i ciasto nie było surowe. Sos: czosnek wycisnęłam przez praskę, wrzuciłam do miseczki i zmieszałam razem z majonezem i jogurtem, przyprawiłam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)