niedziela, 29 marca 2020

Ptysie z kremem cytrynowym




Składniki

120 g mąki pszennej
1 szklanka wody
szczypta soli
60 g masła
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
120 g masła
sok z jednej cytryny


Wykonanie

W garnku zagotować wodę, dodać masło i sól. Wsypać przesianą mąkę i mieszać aż do momentu kiedy składniki się połączą, odstawić do wystudzenia. Następnie do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników, na końcu wsypać proszek do pieczenia. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papier niewielkie, okrągłe porcje ciasta, zachowując spory odstęp. Wstawić do nagrzanego do 220 st. piekarnika i piec ok. 15 min. Krem: Ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Jajko ubić z cukrem, na puszystą masę, wycisnąć sok z cytryny. Masło rozetrzeć w misce i stopniowo dodawać pianę z jajka, ugotowany budyń i sok z cytryny cały czas mieszając mikserem, schłodzić w lodówce. Upieczone i wystudzone ptysie rozkroić, przełożyć krem do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, na spodnią część nakładać krem i przykryć wierzchnią częścią. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...