Składniki
120 g mąki pszennej
1 szklanka wody
szczypta soli
60 g masła
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
120 g masła
sok z jednej cytryny
Wykonanie
W garnku zagotować wodę, dodać masło i sól. Wsypać przesianą
mąkę i mieszać aż do momentu kiedy składniki się połączą, odstawić do
wystudzenia. Następnie do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać
drewnianą łyżką do połączenia składników, na końcu wsypać proszek do pieczenia.
Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do szprycy i
wyciskać na papier niewielkie, okrągłe porcje ciasta, zachowując spory odstęp.
Wstawić do nagrzanego do 220 st. piekarnika i piec ok. 15 min. Krem: Ugotować
budyń, odstawić do wystygnięcia. Jajko ubić z cukrem, na puszystą masę,
wycisnąć sok z cytryny. Masło rozetrzeć w misce i stopniowo dodawać pianę z
jajka, ugotowany budyń i sok z cytryny cały czas mieszając mikserem, schłodzić w
lodówce. Upieczone i wystudzone ptysie rozkroić, przełożyć krem do rękawa
cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, na spodnią część nakładać krem i
przykryć wierzchnią częścią. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.
jakie urocze ptyśki, do kawy w sam raz;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńJak one pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis :)
Usuń