Składniki na ciasto
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g masła
2 łyżki jogurtu greckiego
1 jajko
1 łyżka suszonego oregano lub suszonej bazylii
szczypta soli
Składniki na farsz
1 jajko
1 kulka sera mozzarelli
250 ml gęstego jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
3 garści świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku
1 duży pomidor malinowy lub pomidorki koktajlowe do dekoracji
2 łyżki oliwy
Wykonanie
Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, uformować kulkę, włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie wyłożyć dno foremki do tarty ciastem, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20 min. Farsz: szpinak z czosnkiem podsmażyć na oliwie doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać jajko jogurt i przyprawy. Masę wylać na podpieczony spód, wyłożyć szpinak i ułożyć pokrojonego w ćwiartki pomidora. Razem piec 30 min. w 180 st. do zapieczenia.
Ależ to musi być dobre! <3
OdpowiedzUsuń