Sezon szparagowy w pełni:) Miałam ochotę na pyszną tartę z mozzarellą i warzywami. Udało mi się znaleźć dobry przepis. Tarta wyszła bardzo smaczna. Inspiracja.
Składniki(foremka do tarty 30 cm średnicy)
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego(można dodać śmietany 12%)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sos serowy
- 125 g sera mozzarella
- 2 jaja
- 250 g śmietany 12 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
Do tego
- 1 pomidor
- 6 szparagów
- 1/2 czerwonej papryki
Wykonanie
Zagniotłam ciasto z mąki, miękkiego masła, oliwy, proszku do pieczenia, żółtek i soli. uformowałam placuszki i wyłożyłam nimi, jeden obok drugiego foremkę do tarty(ciasto wyszło mi tak kruche, że nie dało się go rozwałkować), następnie zapiekłam spód ok. 10 min. w temp. 150 st. Obcięłam końcówki szparagów i ugotowałam je, stawiając związane w osolonej wodzie. Pomidor i paprykę pokroiłam w półplastry. Zrobiłam nadzienie mieszając ze sobą jaja, śmietanę, mąkę i starty na dużych oczkach tarki ser, sól i pieprz i wylałam je na podpieczony spód. Ułożyłam na nadzieniu warzywa i piekłam 30 minut w temp. 160 st.
opracowała Edyta
wygląda świetnie! zresztą tarta jest dobra w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńByła pyszna.. ach... palce lizać ;-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)muszę znowu ją zrobić..
OdpowiedzUsuń