środa, 12 czerwca 2013

Od kuchni..Tarta z mozzarellą i warzywami

Sezon szparagowy w pełni:) Miałam ochotę na pyszną tartę z mozzarellą i warzywami. Udało mi się znaleźć dobry przepis. Tarta wyszła bardzo smaczna. Inspiracja.



Składniki(foremka do tarty  30 cm średnicy)

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego(można dodać śmietany 12%)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sos serowy

  • 125 g sera mozzarella
  • 2 jaja
  • 250 g śmietany 12 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz

Do tego

  • 1 pomidor
  • 6 szparagów
  • 1/2 czerwonej papryki

Wykonanie

Zagniotłam ciasto z mąki, miękkiego masła, oliwy, proszku do pieczenia, żółtek i soli.  uformowałam placuszki i wyłożyłam nimi, jeden obok drugiego foremkę do tarty(ciasto wyszło mi tak kruche, że nie dało się go rozwałkować), następnie zapiekłam spód ok. 10 min. w temp. 150 st. Obcięłam końcówki szparagów i ugotowałam je, stawiając związane w osolonej wodzie. Pomidor i paprykę pokroiłam w półplastry. Zrobiłam nadzienie mieszając ze sobą jaja, śmietanę, mąkę i starty na dużych oczkach tarki ser, sól i pieprz i wylałam je na podpieczony spód. Ułożyłam na nadzieniu warzywa i piekłam 30 minut w temp. 160 st.


Propozycja z brokułami, pomidorem i pieczarkami



opracowała Edyta


3 komentarze:

  1. wygląda świetnie! zresztą tarta jest dobra w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Była pyszna.. ach... palce lizać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się ;)muszę znowu ją zrobić..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...