Szybkowar dostałam w prezencie już jakiś czas temu. Szczerze mówiąc, wręcz bałam się go użytkować:)Wreszcie się zmobilizowałam, przeczytałam instrukcję, szukałam też przepisów w internecie na dania z szybkowaru. Na pierwszy raz postanowiłam że ugotuję bigos. Był to jeden wielki eksperyment. Zrobiłam wszystko intuicyjnie, na wyczucie. Po 40 minutach gotowania bigos był gotowy. Kapusta, mięso i grzybki mięciutkie. Jestem bardzo zadowolona i już nie mogę doczekać się kolejnego dania z tego fantastycznego urządzenia!
Składniki
- 500 g schabu
- 600 g boczku
- 1 pęto kiełbasy
- 1 kg białej kapusty
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 40 g suszonych grzybów
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mieszanka przypraw do bigosu
- 0,5 l wody
Wykonanie
Mięso pokroiłam i wrzuciłam do szybkowaru, podsmażyłam bez tłuszczu, wsypałam przyprawy, następnie dodałam cebulę pokrojoną w półksiężyce i połowę poszatkowanej kapusty oraz odsączoną kapustę kiszoną, do 2/3 wysokości garnka. Grzybki zalałam wrzątkiem, miękkie pokroiłam na drobno i dodałam do kapusty, całość wymieszałam, wlałam wodę. Na koniec dodałam pozostałą część kapusty i zamknęłam szybkowar. Bigos gotowałam 40 minut na bardzo małym ogniu.
Opracowała Edyta
Szybkowar to dobra rzecz, a bigosik jeszcze lepsza ;) Bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych, smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego :)
OdpowiedzUsuńNie mam takiego urządzenia w domu, dlatego jestem ciekawa, jak smakują posiłki w nim zrobione....
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuń