Zapraszam na pyszne risotto z porem i pieczarkami. Danie idealne do zapakowania i zabrania do pracy na obiad. Można dodać grillowaną pierś z kurczaka. Przepis z Vitalii.
Składniki(porcja dla dwóch osób
- 100 g ryżu białego
- 100 g pieczarek
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
Odcięłam liście pora, pokroiłam go w plasterki i poddusiłam na odrobinie oleju, następnie dodałam drobno pokrojony czosnek i przyprawy. Do pora dodałam pokrojone w plasterki pieczarki i dusiłam na małym ogniu. Następnie do pieczarek i pora dodałam surowy ryż, lekko podsmażyłam. Całość zalałam bulionem i dusiłam, aż do redukcji płynu i miękkości ryżu.
Opracowała Edyta
Bardzo pyszne smaki! :) Lubię takie dania!
OdpowiedzUsuń