Zrobiłam fondant czekoladowy z przepisu Doroty Wellman. Przepis wzięłam z jej książki "Kalendarzyk niemałżeński". Deser jest mocno czekoladowy, po prostu przepyszny.
Składniki(taka ilość składników wystarcza na 3 średnie kokilki)
- 200 g gorzkiej czekolady 75% + 3 kostki dodatkowo
- łyżeczka brązowego cukru
- 2 jaja
- szczypta soli
- łyżeczka masła do kokilek
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam cukier. Następnie ubiłam osobno białka jajek, a żółtka i sól wymieszałam z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu dodałam białka do czekolady, delikatnie wymieszałam całość. Do wysmarowanych masłem kokilek przełożyłam masę, do środka można wcisnąć kostki czekolady. Odstawiłam na kilka minut a następnie włożyłam do piekarnika na 15 minut i piekłam w temperaturze 150 st. Po upieczeniu, jeszcze ciepły deser posypałam odrobiną cukru pudru.
Opracowała Edyta
Mniami, musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńTen deser to eksplozja czekoladowości :)
Usuń