Pyszne risotto, bardzo sycące. Pierwszy raz gotowałam soczewicę. Zrobiłam to danie na obiad. W smaku soczewica w połączeniu z ryżem i duszoną cebulką przypomina mi smak ziemniaków z duszonym mięsem w sosie :) a na pewno to danie ma mniej kalorii..Inspiracja z Vitalii.
Składniki(porcja dla dwóch osób)
- 2 kawałki piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1/2 l bulionu z drobiu(można zrobić z gotowej kostki rosołowej)
- 1 szklanka soczewicy
- 300 g ryżu basmati
- zioła i przyprawy
- Po 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli i mięsa
Wykonanie
Surową soczewicę zalałam wodą na 30 minut. Ugotowałam w osolonej wodzie, w osobnym garnku ugotowałam ryż. W rondelku podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulkę. Do cebuli wsypałam ugotowany ryż i zalałam wszystko bulionem. Dusiłam aż do wyparowania płynu. Na osobnej patelni gilowej podsmażyłam mięso z przyprawami. Do ryżu dodałam ugotowaną soczewicę, następnie dodałam podsmażone mięso pokrojone w paski. Całość wymieszałam i przyprawiłam tak jak lubię.
Opracowała Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)