Do makaronu można dodać wszystko, tym razem moja propozycja to penne ze szparagami i papryką.
Bez sosu, tylko makaron i warzywa - zdrowo i smacznie.. przepis z vitalii.
Składniki(dla dwóch osób)
- 300 g makaronu typu penne
- 8 szt szparagów zielonych
- 1/3 papryki czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek
Wykonanie
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie. Odcięłam twarde końce szparagów, tak ok. 6 cm. Związałam je i włożyłam na stojąco do garnka, gotowałam około 15 minut, do miękkości w wodzie z dodatkiem cukru i szczypty soli. Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam paprykę pokrojoną w kostkę i pokrojony drobno czosnek, dodałam ugotowane, przekrojone na pół szparagi. Warzywa poddusiłam razem, na koniec dodałam makaron, wymieszałam wszystko razem, doprawiłam solą i pieprzem.
opracowała Edyta
Kolejny bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńOczywiście ukochany makaron muszę wypróbować w tej wersji i to dość szybko, póki trwa szparagowy sezon!
dariawkuchni.blogspot.com
hej :) Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu o adresie: http://studenci-gotuja.blogspot.com/ Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń