Bardzo lubię makaron spaghetti, często dodawałam do tego makaronu gotowych sosów, tym razem postanowiłam zrobić makaron z mięsem mielonym i pomidorami. Bardzo mi smakowało doprawione mięso, kolejny dobry pomysł na obiad, można zapakować do pudełka i zabrać do pracy. Przepis z Vitalii.
Składniki(porcja dla 3 osób)
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 pomidory
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- 300 g makaronu typu spaghetti
Wykonanie
Mięso poddusiłam na patelni z dodatkiem oliwy, dodałam czosnek, przyprawy i spażone pomidory bez skórki, które pokroiłam w kostkę, wszystko posypałam pokrojoną natką pietruszki i wymieszałam. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, po ugotowaniu przelałam go wodą(ten typ makaronu przelewam wodą, no chyba że robię carbonarę;)). Makaron wyłożyłam na talerz i ułożyłam na nim mięso z pomidorami i natką.
opracowała Edyta
jej, czemu bez sosu żadnego?
OdpowiedzUsuńdobra, cofam, robiłam w sobotę makaron tylko z suszonymi pomidotami i bez sosu i wyszedł fantastycznie :) Przy okazj - wejdz tu: http://mojanowafigura.pl/blogerki tylko pręęędkoooo bo zaraz koniec! idealny konkurs dla ciebie i wyjazd do spa z innymi blogerkami w nagrode!
UsuńDziękuję za info:)
OdpowiedzUsuńja bym dodała jeszcze cebuli i przecieru pomidorowego
OdpowiedzUsuńWłaśnie o to chodzi żeby nie dodawać przecieru, tylko świeże pomidory, niby czegoś tu brakuje, a jednak jak zrobiłam to danie to było pyszne:)
OdpowiedzUsuń