- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 200 g masła
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2 krople aromatu waniliowego
Warstwa serowa
- 700 g sera białego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 g masła
- chipsy kokosowe
Wykonanie
Do garnka wrzucić masło, kakao, cukier i aromat, wlać mleko, zagotować, odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtka i wymieszać trzepaczką, odlać pół szklanki masy na polewę. Do pozostałej części dodać mąkę i proszek do pieczenia, z białek ubić pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przelać do okrągłej foremki o średnicy 28 cm wyłożonej na samym dnie papierem do pieczenia. Warstwa serowa: ser, jajka, miękkie masło, mąkę i cukier wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę, następnie wyłożyć na masę czekoladową. Ciasto piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. Po wystudzeniu ciasto polać odlaną częścią masy(można rozpuścić w mikrofalówce) i posypać chipsami kokosowymi.
Świetny czekoladowy torcik ^^
OdpowiedzUsuńPiękny i kuszący tort. Masa serowa z czeko to pysznie połączenie. :)
OdpowiedzUsuńSamo zdjęcie wywołuje motyle w brzuchu, a co dopiero mieć takie ciasto na żywo :) Dzisiejszy weekend to test Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńTorcik prezentuje się świetnie, szczególnie z chipsami kokosowymi. Przepis zapisuję i dziękuję. :)
OdpowiedzUsuń