niedziela, 6 września 2020

Ciecierzyca tikka masala

 Składniki

  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g ciecierzycy z zalewy
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 100 g jogurtu naturalnego  typu skyr
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • szczypta soli i papryki słodkiej (do ugotowania ryżu)
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 100 g ryżu basmati

Przygotowanie

Cebule pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, lekko poddusić, dodać przyprawy. Dodać ciecierzycę, po 5 minutach dodać skyr, następnie wlać passatę i dusić wszystko razem ok. 20 minut. Ryż ugotować w wodzie ze szczyptą soli i słodkiej papryki. Gotową tikke masale z ciecierzycą podawać z ugotowanym ryżem, na koniec posypać koperkiem lub natką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...