Składniki
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 300 g ciecierzycy z zalewy
- 500 ml passaty pomidorowej
- 100 g jogurtu naturalnego typu skyr
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- szczypta soli i papryki słodkiej (do ugotowania ryżu)
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 100 g ryżu basmati
Przygotowanie
Cebule pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, lekko poddusić, dodać przyprawy. Dodać ciecierzycę, po 5 minutach dodać skyr, następnie wlać passatę i dusić wszystko razem ok. 20 minut. Ryż ugotować w wodzie ze szczyptą soli i słodkiej papryki. Gotową tikke masale z ciecierzycą podawać z ugotowanym ryżem, na koniec posypać koperkiem lub natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)