Składniki
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 60 g masła
- 2 jajka
- 280 g maki pszennej typ 650
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa
- 30 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka kakao
- 1/4 szklanki mleka
Wykonanie
Masło rozpuścić w małym garnku, dodać mleko, kakao i cukier, mocno podgrzać. Po wystudzeniu przelać do miski, wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na średnich obrotach miksera. Żółtka wbić do powstałej masy, wymieszać, białka ubić osobno i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą foremkę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia na dnie, wylać ciasto. Piec w temp. 180 st. 50 min. do suchego patyczka. Po wystygnięciu, przygotować polewę z podanych składników(rozpuścić składki do uzyskania gładkiego płynu, odstawić do przestudzenia) i polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)