wtorek, 28 kwietnia 2020

Ciasto murzynek


Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  •  60 g masła
  • 2 jajka
  • 280 g maki pszennej typ 650
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

polewa
  • 30 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 szklanki mleka

Wykonanie

Masło rozpuścić w małym garnku, dodać mleko, kakao i cukier, mocno podgrzać. Po wystudzeniu przelać do miski, wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na średnich obrotach miksera. Żółtka wbić do powstałej masy, wymieszać, białka ubić osobno i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą foremkę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia na dnie, wylać ciasto. Piec w temp. 180 st. 50 min. do suchego patyczka. Po wystygnięciu, przygotować polewę z podanych składników(rozpuścić składki do uzyskania gładkiego płynu, odstawić do przestudzenia) i polać ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...