Składniki (porcja dla 4osób)
- 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego typu świderki 500 g
- 1 opakowanie świeżego szpinaku 200 g
- 40 g sera żółtego
- 40 g masła
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- sól do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Wykonanie
Masło rozpuścić w dużym garnku, na wolnym ogniu, do masła dodać mleko i wsypać mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką do zgęstnienia sosu i zagotowania. Szpinak umyć, odsączyć z wody, dodać do powstałego sosu, czosnek przecisnąć przez praskę dodać do szpinaku, wszystko razem wymieszać, doprawić solą i gałką. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wysypać 1 cześć makaronu, na makaron wyłożyć 1 część szpinaku z sosem, posypać całość serem startym na dużych oczkach tarki, na ser wysypać 2 część makaronu i przykryć szpinakiem. Zapiekać pod przykryciem 30 min. w temp. 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)