niedziela, 26 kwietnia 2020

Zapiekanka ze szpinakiem



Składniki (porcja dla 4osób)

  • 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego typu świderki 500 g
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku 200 g
  • 40 g sera żółtego
  • 40 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Wykonanie

Masło rozpuścić w dużym garnku, na wolnym ogniu, do masła dodać mleko i wsypać mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką do zgęstnienia sosu i zagotowania. Szpinak umyć, odsączyć z wody, dodać do powstałego sosu, czosnek przecisnąć przez praskę dodać do szpinaku, wszystko razem wymieszać, doprawić solą i gałką. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wysypać 1 cześć makaronu, na makaron wyłożyć 1 część szpinaku z sosem, posypać całość serem startym na dużych oczkach tarki, na ser wysypać 2 część makaronu i przykryć szpinakiem. Zapiekać pod przykryciem 30 min. w temp. 180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...