niedziela, 9 lutego 2020

Tarta ze szpinakiem

Najlepsza tarta to taka której spód jest pyszny, chrupiący i się nie kruszy. Po udoskonaleniu mojego poprzedniego przepisu na spód do tarty, ten wyszedł idealny, a farsz ze szpinakiem zasmakuje każdemu. Inspiracja






Składniki na ciasto

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g masła
2 łyżki jogurtu greckiego
1 jajko
1 łyżka suszonego oregano lub suszonej bazylii
szczypta soli

Składniki na farsz

1 jajko
1 kulka sera mozzarelli
250 ml gęstego jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
3 garści świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku
1 duży pomidor malinowy lub pomidorki koktajlowe do dekoracji
2 łyżki oliwy

Wykonanie

Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, uformować kulkę, włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie wyłożyć dno foremki do tarty ciastem, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20 min. Farsz: szpinak z czosnkiem podsmażyć na oliwie doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać jajko jogurt i przyprawy. Masę wylać na podpieczony spód, wyłożyć szpinak i ułożyć pokrojonego w ćwiartki pomidora. Razem piec 30 min. w 180 st. do zapieczenia.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...