Biszkopt na ciasto najlepiej piec w kwadratowej foremce o wymiarach 30 x 30 cm. Składniki należy wyjąć z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem.
Składniki
1szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki erytrolu
4 jajka
4 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 galaretka truskawkowa
Polewa
2 łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
sok z połówki cytryny + 1/2 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptu
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać żółtka i erytrol po jednej łyżce. Kiedy ciasto uzyska konsystencję piany, dodać stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksować jeszcze przez chwilę na niskich obrotach. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Biszkopt piec w temp. 170 st. przez 30 min.
Galaretkę zrobić według przepisu na opakowaniu, wystudzić, schować do lodówki.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż, dość mocno nasączyć wodą z cytryną. Przełożyć stężoną galaretką i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Polewa: w rondelku na delikatnym ogniu rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao i syrop z agawy, razem wszystko wymieszać do połączenia składników, zdjąć z ognia i polać wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)