wtorek, 1 listopada 2016

Wytrawne babeczki z wędzonym łososiem

Wytrawne babeczki to smaczna przekąska, dla wielbicieli wędzonego łososia.



Składniki

Ciasto (ok. 10 babeczek)

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wypełnienie babeczek
  •  
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 100 g łososia wędzonego
  • sól i pieprz 
  • świeży koperek do dekoracji

Wykonanie

Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Przygotować foremki na babeczki, metalowe wysmarować masłem. Foremki wyłożyć cienką warstwą ciasta. Upiec w piekarniku w temp. 170 st. 40 minut. Wypełnienie babeczek: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt i szczypiorek, doprawić, łyżkę masy serowej nałożyć na babeczkę, na wierzch wyłożyć łososia ułożonego w niewielki rulon, posypać koperkiem.





1 komentarz:

  1. Ale mi ślinka pociekła! Ja teraz na redukcji gotuję z kcalmarem, ale ....coś czuję, że to będzie świetny cheat meal.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...