Wytrawne babeczki to smaczna przekąska, dla wielbicieli wędzonego łososia.
Składniki
Ciasto (ok. 10 babeczek)
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 2 żółtka
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie babeczek
- 100 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 100 g łososia wędzonego
- sól i pieprz
- świeży koperek do dekoracji
Wykonanie
Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Przygotować foremki na babeczki, metalowe wysmarować masłem. Foremki wyłożyć cienką warstwą ciasta. Upiec w piekarniku w temp. 170 st. 40 minut. Wypełnienie babeczek: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt i szczypiorek, doprawić, łyżkę masy serowej nałożyć na babeczkę, na wierzch wyłożyć łososia ułożonego w niewielki rulon, posypać koperkiem.
Ale mi ślinka pociekła! Ja teraz na redukcji gotuję z kcalmarem, ale ....coś czuję, że to będzie świetny cheat meal.
OdpowiedzUsuń