środa, 11 lutego 2015

Od kuchni..Faworki

Już jutro tłusty czwartek, a na blogu jeszcze nie ma przepisu na faworki. Zajrzałam do książki kucharskiej 1001 przepisów, Kuchnia Polska, zrobiłam chrust bez sody, według starego polskiego przepisu.
 
 
 
Składniki
 
  • 250 g mąki tortowej + do podsypania
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki cukru pudru + do oprószenia
  • smalec do smażenia(ja użyłam oleju)
 
Wykonanie
 
Mąkę przesiałam do miski, dodałam cukier, spirytus i śmietanę, lekko wymieszałam ciasto, następnie dodałam żółtka, ciasto dobrze wyrobiłam i podzieliłam na mniejsze kawałki. Uformowałam placki i podsypałam mąką kładąc na stół, placek rozwałkowałam na grubość ok 4 milimetrów. Rozwałkowane ciasto poprzecinałam wzdłuż na paski o długości ok. 15 centymetrów, w środku przecinałam otwór o długości ok. 2 centymetrów i przeciągałam przez niego jeden koniec faworka. Rozgrzałam mocno olej w wysokim garnku i smażyłam faworki z dwóch stron na rumiany kolor. Po wyłożeniu na talerz faworki posypałam cukrem pudrem.
 

 
Karnawałowe Słodkości!

1 komentarz:

  1. U mnie w domu zawsze mama robi chrusty, wychodzą jej pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...