Nie powinnam oglądać telewizji, ma na mnie zbyt duży wpływ :)Zobaczyłam jak się robi placek po węgiersku i dziś zrobiłam go na obiad. Gulasz wyszedł wyśmienity, idealnie pasuje z plackiem ziemniaczanym i odrobiną kwaśnej śmietany. Inspiracja
Składniki na gulasz
- 600 g mięsa gulaszowego z indyka
- 1,1/2 czerwonej papryki
- 6 dużych pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz
- Mąka pszenna do oprószenia mięsa
- olej do smażenia
- Śmietana 12%
Placki ziemniaczane
Wykonanie
Pieczarki i paprykę pokroiłam w kostkę i poddusiłam na oleju na patelni, mięso pokrojone w kostkę obtoczyłam w mące i wrzuciłam do garnka na rozgrzany olej, następnie wrzuciłam pokrojoną w krążki cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podduszone mięso zalałam bulionem, dorzuciłam ziele angielskie, suszoną słodką paprykę i gotowałam ok. 30 minut. Następnie do mięsa w bulionie wrzuciłam podduszoną paprykę z pieczarkami i gotowałam do miękkości wszystkich składników, na koniec dodałam koncentrat i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Ciasto na placki wlałam na patelnię, smażyłam do zarumienienia z obu stron. Placek wyłożyłam na talerz i polałam gotowym sosem, przykryłam jedną stroną placka, na górze polałam śmietaną i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem.
oj jak dawno nie jadlam :) przepyszny :_)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam, wyszło wyśmienite :)
UsuńMój faworyt.Bardzo lubię takie smaki typu węgierskiego .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie sycące dania i gulasze z warzywami i mięsem :)
Usuń