sobota, 31 stycznia 2015

Od kuchni..Placek po węgiersku

Nie powinnam oglądać telewizji, ma na mnie zbyt duży wpływ :)Zobaczyłam jak się robi placek po węgiersku i dziś zrobiłam go na obiad. Gulasz wyszedł wyśmienity, idealnie pasuje z plackiem ziemniaczanym i odrobiną kwaśnej śmietany. Inspiracja
 
 
 
Składniki na gulasz
 
  • 600 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 1,1/2 czerwonej papryki
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • Mąka pszenna do oprószenia mięsa
  • olej do smażenia
  • Śmietana 12%
 
Placki ziemniaczane
 
Wykonanie
 
Pieczarki i paprykę pokroiłam w kostkę i poddusiłam na oleju na patelni, mięso pokrojone w kostkę obtoczyłam w mące i wrzuciłam do garnka na rozgrzany olej, następnie wrzuciłam pokrojoną w krążki cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podduszone mięso zalałam bulionem, dorzuciłam ziele angielskie, suszoną słodką paprykę i gotowałam ok. 30 minut. Następnie do mięsa w bulionie wrzuciłam podduszoną paprykę z pieczarkami i gotowałam do miękkości wszystkich składników, na koniec dodałam koncentrat i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Ciasto na placki wlałam na patelnię, smażyłam do zarumienienia z obu stron. Placek wyłożyłam na talerz i polałam gotowym sosem, przykryłam jedną stroną placka, na górze polałam śmietaną i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem.


 
Zdrowy obiad

Zimowy Obiad

4 komentarze:

  1. oj jak dawno nie jadlam :) przepyszny :_)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz robiłam, wyszło wyśmienite :)

      Usuń
  2. Mój faworyt.Bardzo lubię takie smaki typu węgierskiego .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię takie sycące dania i gulasze z warzywami i mięsem :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...