Szarlotka to moje ulubione ciasto. Wzięłam przepis na szarlotkę z naszego bloga i zamieniłam kilka składników. Chciałam sprawdzić czy po zamianie pszennej mąki i cukru, ciasto będzie tak samo smaczne. W smaku nie wyczułam znacznej różnicy, poza tym że dłużej się piecze, jest bardziej sycąca i przede wszystkim zdrowsza..
Składniki
- 10 średnich jabłek
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka fruktozy
- 1 budyń śmietankowy w proszku bez cukru
- 1/2 kostki masła
- 3 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie
Do miski wrzuciłam mąkę, pół szklanki fruktozy, żółtka, jogurt, proszek do pieczenia, ekstrakt i masło, zagniotłam ciasto. Białka posypałam szczyptą soli i wstawiłam do lodówki na 10 minut. 1/4 ciasta odcięłam i włożyłam do zamrażalnika na 30 minut. Jabłka obrałam ze skóry, wycięłam gniazda nasienne i starłam na grubych oczkach tarki. Formę o wymiarach 24cm x 30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno foremki wyłożyłam większą część ciasta, wyrównałam palcami na grubość ok. centymetra. Na ciasto wyłożyłam jabłka, z białek ubiłam pianę, dodając pozostałą cześć fruktozy i budyń. Pianę wyłożyłam na białka i posypałam ją cynamonem. Zamrożony kawałek ciasta starłam na grubych oczkach tarki na pianę. Szarlotkę piekłam 60 minut w temp. 170 st.
Opracowała Edyta
Wow, ta szarlotka musiała być pyszna! *.*
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! :)
Świetny przepis!