piątek, 2 stycznia 2015

Od kuchni..Szarlotka z mąki pełnoziarnistej

Szarlotka to moje ulubione ciasto. Wzięłam przepis na szarlotkę z naszego bloga i zamieniłam kilka składników. Chciałam sprawdzić czy po zamianie pszennej mąki i cukru, ciasto będzie tak samo smaczne. W smaku nie wyczułam znacznej różnicy, poza tym że dłużej się piecze, jest bardziej sycąca i przede wszystkim zdrowsza..


Składniki
  • 10 średnich jabłek
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka fruktozy
  • 1 budyń śmietankowy w proszku bez cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie

Do miski wrzuciłam mąkę, pół szklanki fruktozy, żółtka, jogurt, proszek do pieczenia, ekstrakt i masło, zagniotłam ciasto. Białka posypałam szczyptą soli i wstawiłam do lodówki na 10 minut. 1/4 ciasta odcięłam i włożyłam do zamrażalnika na 30 minut. Jabłka obrałam ze skóry, wycięłam gniazda nasienne i starłam na grubych oczkach tarki. Formę o wymiarach 24cm x 30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno foremki wyłożyłam większą część ciasta, wyrównałam palcami na grubość ok. centymetra. Na ciasto wyłożyłam jabłka, z białek ubiłam pianę, dodając pozostałą cześć fruktozy i budyń. Pianę wyłożyłam na białka i posypałam ją cynamonem. Zamrożony kawałek ciasta starłam na grubych oczkach tarki na pianę. Szarlotkę piekłam 60 minut w temp. 170 st.

Opracowała Edyta


1 komentarz:

  1. Wow, ta szarlotka musiała być pyszna! *.*
    Wygląda smakowicie! :)
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...