poniedziałek, 18 listopada 2013

Od kuchni..Zupa krem z soczewicy

Ostatnio mam smaka na rozgrzewające zupy. Bardzo lubię soczewicę. Staram się jeść zdrowo, a taka zupa jest bardzo sycąca i pożywna. Inspiracja z Vitalii.


Składniki
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki korzeń
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła - oregano, majeranek
  • 3 pomidory(mogą być z puszki)
  • sól i pieprz
  • 2 plastry szynki(opcjonalnie)
Wykonanie

Marchewkę i pietruszkę obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do garnka z bulionem. Gotowałam około 30 minut. Następnie dodałam namoczoną wcześniej soczewicę. Po około 50 minutach dodałam pomidory i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiłam do smaku przyprawami i ziołami. Zupę gotowałam jeszcze około 20 minut. Po wystygnięciu, zmiksowałam całość. Zupę można podawać z plasterkami szynki.



Opracowała Edyta

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam i soczewicę i zupkę z niej. i moje Młode wyjątkowo ją lubi!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna :) zdrowa i sycąca! tak jak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała zupka, idealna na chłodne, jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...