piątek, 25 października 2013

Od kuchni - Kanaryjskie smaki - Sosy mojo rojo i mojo verde

Sosy kanaryjskie to dodatek do ziemniaczków, grillowanej ryby lub mięs. Będąc na Wyspach Kanaryjskich gdziekolwiek bym nie jadła tych sosów - wszędzie smakowały inaczej..:)Czerwony sos mojo rojo z ostrych papryczek najbardziej smakował mi z mięsem a zielony mojo verde z ziemniaczkami..Trzeci sos mojo de almendras w swoim składzie ma zmielone migdały i bakłażana. Słoiczki z gotowymi sosami można przywieźć z Kanarów lub gotowe suszone mieszanki ziół i przypraw do których dodajemy oliwę i ocet. Zrobiłam dwa sosy do ziemniaczków. Inspiracja


Mojo rojo

Składniki

1/2 czerwonej papryki
1 ostra czerwona papryczka chili
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
sól morska do smaku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie

Z papryk usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam je w kostkę i zmieliłam w maszynce do mięsa(lepszy jednak będzie blender), dodając przyprawy i czosnek. Następnie dodałam oliwę i ocet, wszystko razem wymieszałam. Sos wstawiłam na noc do lodówki.

Mojo verde

Składniki

1 papryka zielona
Pęczek natki pietruszki lub kolendry
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
2 ząbki czosnku
sól morska do smaku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie

Podobnie jak przy robieniu pierwszego sosu mojo verde, zmieliłam pokrojoną paprykę. Następnie dodałam natkę pietruszki, przyprawy, zioła, ocet i oliwę. wycisnęłam czosnek przez praskę. Wszystko razem wymieszałam i włożyłam do lodówki.


 Opracowała Edyta

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...