Oto pyszny przepis na naleśniki po meksykańsku. Wersja dietetyczna, naleśniki smażyłam bez oleju, zamiast mąki pszennej do ciasta naleśnikowego można dodać mąkę pełnoziarnistą...W oryginalnej wersji do farszu dodaje się jeszcze kukurydzę, pomidory, cebulę i posypuje całość startym żółtym serem, zamiast mięsa drobiowego jest mięso mielone wieprzowe, moja wersja jest nieco lżejsza.
Pierwszy raz jadłam pieczoną fasolę, w połączeniu z papryką i mięsem, naleśniki są wyśmienite, do tego można użyć słodkiego lub pikantnego sosu. Inspirację zaczerpnęłam z Vitalii.
Składniki na farsz(porcja na trzy naleśniki)
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego(ja dałam 1 filet z piersi kurczaka)
- 1/4 puszki fasoli czerwonej
- 1/4 świeżej papryki czerwonej
- 1/4 puszki kukurydzy konserwowej(nie dodałam)
- 1/2 średniej cebuli(nie dodałam)
- 1 mały pomidor(nie dodałam)
- Ser żółty do posypania(nie dodałam)
- sól
- suszona słodka papryka i chili
Wykonanie
Usmażyłam naleśniki. Podsmażyłam mięso pokrojone w małe kawałki, dodałam fasolę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusiłam wszystko na małym ogniu ok. 20 minut. Na koniec wszystkie składniki doprawiłam ziołami i solą. Wyłożyłam farsz na naleśniki i zawinęłam podobnie jak gołąbki. Następnie włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. na ok. 15 minut.
opracowała Edyta
Ja robie w wersji wege a jak nie mam pomidorów dodaje koncentratu pomidorowego i obowiązkowo pieprz ziołowy. Dzięki temu mają jeszcze lepszy smak i aromat :D
OdpowiedzUsuńZgadam się, pieprz ziołowy sprawia, że potrawy są bardziej aromatyczne :)
Usuń